Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kotlety z kurczakiem, kaszą gryczaną i brokułami

(7)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
459 kcal / 1 porcję (257 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    178.39 kcal
    8.92%
  • Białko
    10.94 g
    21.88%
  • Węglowod.
    12.14 g
    4.5%
  • Tłuszcze
    10.50 g
    15%
  • Błonnik
    2.05 g
    8.2%
  • GDA
    8.92 %
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 120g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 300g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz biały - 0.5g (szczypta)
  • Brokuły - 250g
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Chrzan tarty - 4g (łyżeczka)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Orzechy włoskie tarte - 80g (8 łyżek stołowych)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

KROK 2: Brokuły podziel na różyczki, a cebulę pokrój w ćwiartki. Przełóż do malaksera, dodaj łyżkę oliwy, czosnek, pietruszkę i zmiksuj. Całość przełóż do osobnego, dużego naczynia.

KROK 3: Do malaksera przełóż kurczaka, dodaj ugotowaną kaszę i całość zmiksuj. Przełóż do miski z brokułami i cebulą, wbij jajo, dodaj łyżkę śmietany, sól i pieprz. Dokładnie wyrób całość.

KROK 4: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, obtaczaj je w tartych orzechach włoskich i smaż na oleju na złoto, z obu stron.

KROk 5: Kotlety podawaj z sosem przygotowanym z jogurtu, chrzanu i soli.

Wskazówki:

Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się malakser, lub duży blender kielichowy.