-
Kaloryczność182.16 kcal9.11%
-
Białko2.24 g4.48%
-
Węglowod.27.22 g10.08%
-
Tłuszcze8.41 g12.01%
-
Błonnik2.96 g11.84%
-
GDA9.11 %
- Kasza jaglana sucha - 120g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 100g (10 łyżek stołowych)
- Mąka kukurydziana - 230g (15 ⅓ łyżki stołowej)
- Wiórki kokosowe - 24g (4 łyżki stołowe)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Śliwki - 1000g
- Powidła śliwkowe - 40g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą lub upraż na patelni. Ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Ugotowaną przełóż do miski, dodaj mąkę kukurydzianą, cynamon i olej. Dokładnie zmiksuj całość blenderem i wystudź. Posyp wiórkami kokosowymi i wmieszaj je w masę.
KROK 2: Tortownicę wysmaruj olejem i wylep ¾ porcji ciasta. Dokładnie przyciskaj je do spodu, jak i brzegu blachy. Pozostałe ciasto schładzaj w lodówce.
KROK 3: Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Przekrój je na połówki.
KROK 4: Na wylepionej ciastem tortownicy rozsmaruj powidła i wyłóż śliwki. Wierzch posyp schłodzonym, startym na tarce ciastem. Zapiekaj przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Wskazówki:
Upieczone ciasto najlepiej ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu będzie kroić się łatwiej.