20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
200 kcal / 1 porcję (106 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność189.63 kcal9.48%
-
Białko4.73 g9.46%
-
Węglowod.31.45 g11.65%
-
Tłuszcze6.68 g9.54%
-
Błonnik4.24 g16.96%
-
GDA9.48 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 64g
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Kakao 16%, proszek - 10g (łyżka stołowa)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Morele suszone - 40g (4 sztuki)
- Wiórki kokosowe - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Cukier waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
- Maliny - 36g (⅓ szklanki)
- Orzechy pistacjowe - 18g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj od wrzątku w nieosolonej wodzie według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu.
KROK 2: Kakao, masło, miód, cynamon oraz cukier zblenduj dokładnie z ugotowaną, jeszcze goracą kaszą. Dodaj pokrojone w małe kawałki morele oraz wiórki. Wymieszaj. Przelej do niewielkich miseczek.
KROK 3: W małej misce zblenduj świeże umyte maliny. Polej nimi budyń, a całe danie ozdób na środku obranymi pistacjami.
*Na koniec możesz wykończyć deser wiórkami kokosa.
Smacznego!
Zobacz także
Pasztet fasolowo-warzywny z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
więcej
60 minut + czas moczenia
8 osób