Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

80 minut
5 osób
średni
Wartości odżywcze
773 kcal / 1 porcję (535 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    144.40 kcal
    7.22%
  • Białko
    9.42 g
    18.84%
  • Węglowod.
    4.00 g
    1.48%
  • Tłuszcze
    10.66 g
    15.23%
  • Błonnik
    1.24 g
    4.96%
  • GDA
    7.22 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kapusta kiszona - 990g (9 szklanek)
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Kiełbasa zwyczajna - 400g
  • Wieprzowina, łopatka - 1000g
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 60g (4 łyżeczki)
  • Śliwki z pestką, suszone - 70g
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Majeranek otarty, suszony - 6g (2 łyżeczki)
  • Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
  • Podgrzybek - 50g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.

KROK 2: Grzyby namocz i ugotuj.

KROK 3: Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.

KROK 4: Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.

KROK 5: Dopraw pieprzem i majerankiem. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).

KROK 6: Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu. Gotuj ok. 60 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszaj.

* Bigos jest tym lepszy, im dłużej go gotujesz.

Smacznego!