Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut + czas chłodzenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
514 kcal / 1 porcję (146 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    352.64 kcal
    17.63%
  • Białko
    9.16 g
    18.32%
  • Węglowod.
    49.65 g
    18.39%
  • Tłuszcze
    15.14 g
    21.63%
  • Błonnik
    5.67 g
    22.68%
  • GDA
    17.63 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Migdały - 150g (150 sztuk)
  • Daktyle, suszone - 100g
  • Płatki owsiane górskie - 110g (11 łyżek stołowych)
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Miód pszczeli - 102g (8 ½ łyżeczki)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Orzechy nerkowca - 70g
  • Jagody - 130g (szklanka)

Sposób przyrządzenia

SPÓD:

KROK 1: Daktyle namocz we wrzątku przez kilka minut, a migdały zmiel na wióry za pomocą młynka lub melaksera wraz z płatkami owsianymi.

KROK 2: Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z mąką migdałowo-owsianą (ewentualnie dodaj odrobinę wody, aby masa się skleiła). Na wyłożoną blaszkę folią spożywczą wyłóż masę na spód i ugnieć palcami. Odłóż do lodówki do schłodzenia.

MASA:

KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz, następnie zalej niecałymi 4 szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i mocno się rozklei.

KROK 2: Około 2 łyżki kaszy jaglanej dodaj do namoczonych nerkowców i mocno je zblenduj na gładką masę, następnie dodaj do pozostałej kaszy i zblenduj wszystko na gładką masę dodając miód (stopniowo) oraz sok z cytryny.

KROK 3: 2/3 masy wylej na schłodzony wcześniej spód i odstaw do ostygnięcia w chłodne miejsce. Resztę jaglanej masy zmiksuj z opłukanymi jagodami (lub wyjętymi z syropu) i rozlej ponownie na lekko zastygniętą białą masę.

*Sernik odłóż od ostygnięcia najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego!