-
Kaloryczność101.02 kcal5.05%
-
Białko2.77 g5.54%
-
Węglowod.15.96 g5.91%
-
Tłuszcze3.51 g5.01%
-
Błonnik1.47 g5.88%
-
GDA5.05 %
- Pomidor - 300g
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Cukinia - 125g
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Pomidor suszony - 42g (6 sztuk)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Kurkuma - 1g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pomidory dokładnie umyj, osusz i odetnij za pomocą ostrego noża część górną (najlepiej z zieloną szypułką). Wydryluj gniazdo nasienne i usuń wszystkie pestki, a pozostałą część przełóż do miski.
KROK 2: Umyj i osusz cukinię. Pokrój ją w bardzo drobną kosteczkę, uprzednio usunąwsze całkowicie pestki (do przepisu potrzebujemy jedynie miąższ). Wsyp do miski i zamarynuj ją w oliwie i przyprawach. Dopraw pieprzem do smaku.
KROK 3: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie podsmaż na nim cukinię przez około 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojony miąższ z pomidora, suszone pomidory oraz drobno pokrojoną cebulkę. Na sam koniec dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek.
KROK 4: Do warzyw dodaj kaszę jaglaną, wymiesza i podduś całą masę około 2-3 minuty. Przełóż ją do miseczki.
KROK 5: Napełniaj wydrylowane pomidory przygotowanym farszem, przykryj odciętym poprzednio wierzchem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15-20 minut.
Smacznego!