40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (172 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność130.79 kcal6.54%
-
Białko9.03 g18.06%
-
Węglowod.13.88 g5.14%
-
Tłuszcze4.65 g6.64%
-
Błonnik0.58 g2.32%
-
GDA6.54 %
Składniki
- Ser twarogowy półtłusty - 300g (15 łyżek stołowych)
- Kasza jaglana sucha - 81g (2 ⅔ łyżki stołowej)
- Banan - 140g
- Kiwi - 75g (sztuka)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Len, nasiona - 30g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Twaróg dokładnie zmiel lub ugnieć, najlepiej widelcem lub tłuczkiem. (Twaróg z kubełkach typu sernikowego się nie sprawdzi).
KROK 2: Do ugniecionego twarogu dodaj 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i całość dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Banany i kiwi pokrój na małe kawałki i dodaj je do masy. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Nie ugniataj! Dodaj jajo i ponownie wymieszaj.
KROK 4: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, natłuść nim całą patelnię. Łyżką stołową nabieraj masę i formuj średniej wielkości kulkę - obtocz w mielonym lnie, a następnie zrób z tego 0,5 -centumetrowy placek i połóż na rozgrzany olej. (Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać więcej kaszy do masy). Smaż placuszki z obydwu stron na złocisty kolor.
Smacznego!
Zobacz także