-
Kaloryczność252.49 kcal12.62%
-
Białko5.83 g11.66%
-
Węglowod.19.35 g7.17%
-
Tłuszcze17.53 g25.04%
-
Błonnik1.95 g7.8%
-
GDA12.62 %
- Kasza jaglana sucha - 80g
- Banan - 600g
- Jaja kurze surowe - 300g (6 sztuk)
- Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Olej kokosowy - 60g
- Mąka kokosowa - 150g (1 ¼ szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 1.5g (½ szczypty)
- Orzechy włoskie - 72g (18 sztuk)
- Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
- Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zmiel, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: W dość dużej misce umieść obrane i rozdrobnione na mniejsze kawałki banany. Wybij do nich jaja, dodaj olej kokosowy, ksylitol, a także ziarenka z przekrojonej na połówki laski wanilii. Dodaj przyprawy i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładką masę.
KROK 3: Do masy przesiej mąkę jaglaną oraz mąkę kokosową wymieszane z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką dodatkowo, specjalnie napowietrzając całą masę.
KROK 4: Orzechy włoskie posiekaj na dość drobne kawałki i dodaj je do masy bananowej. Ponownie wymieszaj.
KROK 5: Tak przygotowane ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Na górze posyp je sezamem. Wyłóż w równych odstępach masło orzechowe i za omocą drewnianego pateczka spróbuj wmieszać je nieco w masę.
KROK 6: Ciasto wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 60 minut lub do uzyskania efektu tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!