Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
23.02.2017
dodaj własny przepis
50 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
341 kcal / 1 porcję (135 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    252.49 kcal
    12.62%
  • Białko
    5.83 g
    11.66%
  • Węglowod.
    19.35 g
    7.17%
  • Tłuszcze
    17.53 g
    25.04%
  • Błonnik
    1.95 g
    7.8%
  • GDA
    12.62 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 80g
  • Banan - 600g
  • Jaja kurze surowe - 300g (6 sztuk)
  • Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Olej kokosowy - 60g
  • Mąka kokosowa - 150g (1 ¼ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona - 1.5g (½ szczypty)
  • Orzechy włoskie - 72g (18 sztuk)
  • Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
  • Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zmiel, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną w młynku do kawy na mąkę.

KROK 2: W dość dużej misce umieść obrane i rozdrobnione na mniejsze kawałki banany. Wybij do nich jaja, dodaj olej kokosowy, ksylitol, a także ziarenka z przekrojonej na połówki laski wanilii. Dodaj przyprawy i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładką masę.

KROK 3: Do masy przesiej mąkę jaglaną oraz mąkę kokosową wymieszane z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką dodatkowo, specjalnie napowietrzając całą masę.

KROK 4: Orzechy włoskie posiekaj na dość drobne kawałki i dodaj je do masy bananowej. Ponownie wymieszaj.

KROK 5: Tak przygotowane ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Na górze posyp je sezamem. Wyłóż w równych odstępach masło orzechowe i za omocą drewnianego pateczka spróbuj wmieszać je nieco w masę.

KROK 6: Ciasto wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 60 minut lub do uzyskania efektu tzw. "suchego patyczka".

Smacznego!