Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(9)
19.03.2016
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
364 kcal / 1 porcję (186 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    196.26 kcal
    9.81%
  • Białko
    6.70 g
    13.4%
  • Węglowod.
    28.77 g
    10.66%
  • Tłuszcze
    7.20 g
    10.29%
  • Błonnik
    3.85 g
    15.4%
  • GDA
    9.81 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Szpinak, mrożony - 220g
  • Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
  • Kasza jaglana sucha - 135g
  • Płatki owsiane górskie - 82.5g (8 ¼ łyżki stołowej)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Siemię lniane - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Sos sojowy - 5g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj wg wskazań producenta dostępnych na opakowaniu.

KROK 2: Szpinak przełóż do mniejszej miski (po rozmrożeniu warto odcisnąć nadmiar wody) i dodaj do niego posiekaną i wcześniej podsmażoną cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

KROK 3: W większej misce rozgnieć ciecierzycę widelcem i dodaj do niej przyprawiony szpinak. Kolejno dodaj do masy ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone siemię lniane i płatki owsiane rozdrobnione w dłoniach lub lekko zmiksowane w młynku. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw płatkami drożdżowymi i sosem sojowym. Na koniec dodaj olej.

KROK 4: Masę odstaw na około 20 minut, aż płatki owsiane i siemię pochłonie wodę, a sama masa zgęstnieje. Gdyby masa okazała się zbyt wilgotna - należy dodać więcej płatków.

KROK 5: Piekarnik nagrzej na około 200°C i formuj kotlety zwilżonymi dłońmi. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut z jednej strony (aż będą odchodzić od papieru), a następnie 10 z drugiej.

*Szpinakowe burgery z kaszą jaglaną pasują idealnie wraz z bułką z masą dodatków lub jako dodatek do zwykłego obiadu.

Smacznego!