Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
178 kcal / 1 porcję (135 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    131.89 kcal
    6.59%
  • Białko
    2.41 g
    4.82%
  • Węglowod.
    20.05 g
    7.43%
  • Tłuszcze
    4.82 g
    6.89%
  • Błonnik
    0.20 g
    0.8%
  • GDA
    6.59 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 86g (2 ¾ łyżki stołowej)
  • Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
  • Skrobia kukurydziana - 80g (8 łyżek stołowych)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Dżem wiśniowy, niskosłodzony - 100g
  • Naturalny jogurt sojowy BIO - 100g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu zamieszonego na opakowaniu.

KROK 2: Ostudzoną kaszę zmiksuj z mlekiem migdałowym, skrobią, olejem i jajem. Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna ale gęściejsza nieco od "zwykłej" naleśnikowej.

KROK 3: Oleju do smażenia użyj tylko do pierwszego naleśnika (jedynie lekko "spryskana" patelnia). Resztę usmaż bez tłuszczu. Wylewaj niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj ruszając naczyniem na boki. Odczekaj aż placek "podeschnie", następnie lekko podważaj "boczki" placka i z wyczuciem obracaj na drugą stronę (jeśli naleśniki, mimo przyrumienienia, rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej skrobi.

KROK 4: Na ostudzony lekko, usmażony już naleśnik nałóż łyżkę dżemu wiśniowego. Zawiń naleśnika w rulonik.

KROK 5: Przełóż zawinięty naleśnik na talerz. Polej go łyżką jogurtu sojowego.

Smacznego!