Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut
1
łatwy
Wartości odżywcze
301 kcal / 1 porcję (325 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    92.83 kcal
    4.64%
  • Białko
    2.80 g
    5.6%
  • Węglowod.
    13.80 g
    5.11%
  • Tłuszcze
    3.20 g
    4.57%
  • Błonnik
    0.50 g
    2%
  • GDA
    4.64 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 172.5g (⅔ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
  • Banan - 114g
  • Orzechy brazylijskie - 12g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).

KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pocięty w plasterki banan i posyp posiekanymi orzechami. Zalej podgrzanym mlekiem.

Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.

*Jaglanka na mleku z orzechami i bananami to pomysł na pożywne i łatwostrawne śniadanie. Kasza jaglana ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości: ma działanie silnie zasadotwórcze, w dodatku jest cennym źrodłem witamin z grupy B, cynku, selenu i magnezu.

Smacznego!