-
Kaloryczność87.59 kcal4.38%
-
Białko7.40 g14.8%
-
Węglowod.9.81 g3.63%
-
Tłuszcze2.48 g3.54%
-
Błonnik1.01 g4.04%
-
GDA4.38 %
- Mięso z piersi indyka, bez skóry - 500g
- Kasza jaglana sucha - 160g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Por obrany - 50g
- Kukurydza, konserwowa - 105g (7 łyżek stołowych)
- Mleko migdałowe - 460g (2 szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Pomidor - 240g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Zioła prowansalskie - 9g (3 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 5g (5 szczypt)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw według uznania i wymieszaj z olejem. Obsmaż na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.
KROK 2: W tym czasie kaszę przelej obficie wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pora pokrój w talarki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
KROK 3: Mięso zdejmij z ognia. Dodaj warzywa i kaszę, całość wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.
KROK 4: Mleko wymieszaj z jajkami. Dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalej zapiekankę przygotowaną masą i wyrównaj jej powierzchnię, tak aby cała kasza była namoczona. Na górze połóż pokrojone w plastry pomidory.
KROK 5: Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po 30-35 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła całe mleko - jeśli tak, dolej jeszcze nieco wody lub mleka. Piecz jeszcze 10 minut.
Smacznego!