Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
228 kcal / 1 porcję (223 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    102.40 kcal
    5.12%
  • Białko
    1.69 g
    3.38%
  • Węglowod.
    9.86 g
    3.65%
  • Tłuszcze
    7.48 g
    10.69%
  • Błonnik
    2.65 g
    10.6%
  • GDA
    5.12 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Por obrany - 50g
  • Marchew - 50g
  • Jabłko - 100g
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Czosnek duży - 2.5g (½ ząbka)
  • Orzechy włoskie tarte - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Warzywa umyj. Szczególną uwagę zwróć na pora, pomiędzy warstwami często znajduje się ziemia.

KROK 2: Obraną marchew i jabłko ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w plasterki. Jabłko możesz skropić odrobiną soku z cytryny.

KROK 3: Oliwę z oliwek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj szczyptę białego pieprzu. Tak przyrządzony sos połącz z warzywami i jabłkiem. Delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Orzechami udekoruj sałatkę. Jeżeli masz wolną chwilę, możesz je uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej.

*Podawaj jako dodatek do dań obiadowych lub jako samodzielną przekąskę.

Smacznego!