20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
241 kcal / 1 porcję (572 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność42.17 kcal2.11%
-
Białko1.05 g2.1%
-
Węglowod.6.54 g2.42%
-
Tłuszcze2.33 g3.33%
-
Błonnik1.66 g6.64%
-
GDA2.11 %
Składniki
- Dynia - 1000g
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Jabłko - 120g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Ryż brązowy surowy - 60g
- Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st C. Dynię ułóż na blasze, wstaw do piekarnika i piecz około godziny, aż będzie zupełnie miękka. Ostudź, obierz i wyrzuć pestki.
KROK 2: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, jabłko i przyprawy, po ok. minucie dodaj czosnek. Smaż ostrożnie pół minuty, następnie dodaj dynię i bulion/wodę. Gotuj ok. 30 minut.
KROK 3: Zmiksuj, dodaj ryż. Dopraw solą i pieprzem. (Możesz też doprawić solą i pieprzem i podawać bez ryżu).
Smacznego!
Zobacz także