Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(19)
14.09.2015
dodaj własny przepis
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
255 kcal / 1 porcję (345 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    73.76 kcal
    3.69%
  • Białko
    5.07 g
    10.14%
  • Węglowod.
    7.80 g
    2.89%
  • Tłuszcze
    2.76 g
    3.94%
  • Błonnik
    0.74 g
    2.96%
  • GDA
    3.69 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Śledź, świeży - 300g
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Jabłko - 130g
  • Ogórek kwaszony - 240g (4 sztuki)
  • Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
  • Maślanka, 0,5% tłuszczu, z wapniem - 240g (szklanka)
  • Ziemniaki - 375g (5 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Usuń skórę z filetów śledziowych, pokrój je następnie na kawałki (na jeden kęs). Cebulę obierz i drobno posiekaj. Drobno pokrój także jabłko, obierz ze skóry i pokrój w małe kawałeczki ogórki kwaszone.

KROK 2: Ułóż śledzie w szklanym naczyniu, przekładając cebulą, jabłkami i ogórkami. Wrzuć następnie liść laurowy, ziele angielskie (3 szt.), polej wszystko jogurtem wymieszanym z naturalną maślanką.

KROK 3: Wstaw tak przygotowaną sałatkę na dobę lub dwie do lodówki. W tym czasie kilka razy przemieszaj wszystko, aby smaki dobrze się połączyły. Do śledzi podaj ziemniaki upieczone w mundurkach.

*Jeśli lubisz, możesz całość posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!