40 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
235 kcal / 1 porcję (183 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność127.91 kcal6.4%
-
Białko3.40 g6.8%
-
Węglowod.23.18 g8.59%
-
Tłuszcze2.74 g3.91%
-
Błonnik1.04 g4.16%
-
GDA6.4 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Woda ciepła - 360g (1 ½ szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną namocz, a następnie przepłucz na sitku, pod bieżącą wodą (do momentu, aż przepływająca przez kaszę woda będzie czysta). Wsyp kaszę do osolonego wrzątku, dodaj olej.
KROK 2: Przez 5 minut gotuj kaszę na dużym ogniu, potem mocno zmniejsz ogień (albo wyłącz) i przez 15 minut nie mieszaj. Kasza powinna być lekko rozgotowana.
KROK 3: Małą łyżeczką nakładaj ciepłą kaszę, a drugą łyżeczką formuj kluski i zsuwaj na talerz.
KROK 4: Po przestudzeniu, kopytka z kaszy zachowują nadany wcześniej kształt.
*Kopytka można podawać z dowolnym sosem.
Smacznego!
Zobacz także