Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(23)
08.07.2015
dodaj własny przepis
50 minut
4 osób
średni
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (519 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    43.12 kcal
    2.16%
  • Białko
    1.54 g
    3.08%
  • Węglowod.
    5.33 g
    1.97%
  • Tłuszcze
    2.79 g
    3.99%
  • Błonnik
    1.75 g
    7%
  • GDA
    2.16 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dynia - 1000g
  • Marchew - 100g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
  • Dynia, pestki - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Warzywa opłucz pod bieżącą wodą. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obierz i posiekaj na mniejsze części.

KROK 2: Wszystkie składniki przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż, mieszając, przez około 3 minuty. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 30 minut.

KROK 3: W tym czasie podpraż pestki dyni na suchej patelni. Krótko, aby się nie przypaliły. Gdy warzywa zmiękną rozdrobnij je blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.

KROK 4: Przypraw solą i pieprzem do smaku. Przelej na talerz, udekoruj łyżką śmietany (lub jogurtu naturalnego) i natką pietruszki, posyp podprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!