20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
101 kcal / 1 porcję (190 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność53.16 kcal2.66%
-
Białko1.38 g2.76%
-
Węglowod.5.93 g2.2%
-
Tłuszcze2.87 g4.1%
-
Błonnik0.56 g2.24%
-
GDA2.66 %
Składniki
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
- Oregano - 4g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na małym ogniu zeszklij cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
KROK 2: Wlej pomidory z puszki na patelnię, dodaj ocet balsamiczny. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3: Zdejmij z ognia i wymieszaj z oregano lub świeżą, posiekaną bazylią.
*Jeśli zawekujesz sos możesz go długo przechowywać i wykorzystywać jako dodatek do ulubionych potraw.
Smacznego!
Zobacz także