20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
278 kcal / 1 porcję (410 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność67.93 kcal3.4%
-
Białko4.25 g8.5%
-
Węglowod.6.04 g2.24%
-
Tłuszcze2.96 g4.23%
-
Błonnik0.46 g1.84%
-
GDA3.4 %
Składniki
- Wywar warzywno-drobiowy - 100g (½ szklanki)
- Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 22.5g (1 ½ łyżeczki)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
- Ser Tylżycki - 20g (plaster)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 15g (łyżka stołowa)
- Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Masło (opcjonalnie margarynę) rozpuść na głębokiej patelni, dodaj mąkę i zrób złocistą zasmażkę. Rozprowadź ją zimnym bulionem. Całość wlej do garnka, dodaj pomidory i koncentrat. Gotuj na wolnym ogniu ok 10 minut.
KROK 2: Plaster sera pokrój na mniejsze kawałki (możesz również użyć tartego sera).
KROK 3: Zupę przelej na talerz, posyp serem i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
*W sezonie letnim, gdy świeże pomidory są smaczniejsze, użyj ich do przyrządzenia tego dania zamiast pomidorów z puszki.
Smacznego!
Zobacz także