Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Właściwości kefiru w kontekście chorób i uzupełniania flory bakteryjnej

odżywianie | 26.10.2015
Właściwości kefiru w kontekście chorób i uzupełniania flory bakteryjnej

Produkty spożywcze zawierające się w grupie nabiału to bardzo szeroka gama żywności o niejednorodnych właściwościach. Zaliczyć do niej można mleko i produkty, które powstają na jego bazie, a także jaja. Do nabiału należą więc: mleko świeże, maślanka, sery twarogowe, sery żółte, mleko acidofilne, serki homogenizowane, jogurty i śmietany, a także kefiry. Ten ostatni wyróżnia się pod pewnymi cechami spośród pozostałych produktów mlecznych, a jego właściwości są bardzo korzystne i znamienne dla zdrowia i funkcjonowania naszego organizmu.

nabiał w diecieJakie właściwości ma kefir? Wpływ na organizm człowieka.

Kefir zaliczany jest do jednych z najzdrowszych produktów w żywieniu człowieka. Zawiera w swym składzie mikroorganizmy nazywane probiotykami. Są to preparaty lub hodowle żywych drobnoustrojów, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Sposób działania probiotyków nie jest do końca poznany, nie mniej jednak przypuszcza się, że ich pozytywny wpływ na organizm jest wywoływany w kilku mechanizmach:

1) Konkurencji z innymi patogenami bytującymi w jelitach o receptory lub przyleganie do komórek nabłonkowych,

2) Wytwarzaniu związków o charakterze przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym,

3) Współzawodnictwo z patogenami o substancje odżywcze,

4) Wytwarzaniu substancji o działaniu cytoprotekcyjnym na śluzówkę jelit,

5) Modyfikowaniu receptorów dla toksyn,

6) Hamowaniu wzrostu komórek rakowych

7) Łagodzeniu objawów niektórych stanów chorobowych

8) Modulowaniu odpowiedzi odpornościowej.

Inne korzyści płynące ze spożywania kefiru

kefir

Z uwagi na powyższe, dobroczynne właściwości probiotyków, kefir, jako ich źródło pokarmowe, jest szeroko wykorzystywany w terapii wielu schorzeń. Są to na przykład wszelakiego pochodzenia biegunki: poantybiotykowe, podróżnych, infekcyjne itd. Dodatkowo kefir, a dokładnie obecne w nim szczepy bakterii, zwiększają skuteczność eradykacji bakterii Helicobacter pylori. Pomaga w zwalczaniu nieprzyjemnych objawów zespołu jelita drażliwego, alergii, szczególnie atomowym zapaleniu skóry oraz w zakażeniach wszelkiego rodzaju. Udowodniono, że probiotyki, poprzez bytowanie w naszych jelitach wzmacniają odporność. Dlaczego? Aż 70% komórek układu immunologicznego pochodzi właśnie z jelit. Te pozytywne dla naszego organizmu mikroorganizmy zostały wykorzystane przy terapii zaburzeń lipidowych u ludzi. Mają one korzystny wpływ na redukcję stężenia cholesterolu we krwi.

Wiele dietetyków stawia tezę, iż kefir jest bardziej odpowiedni dla dzieci, niżeli zwykły jogurt naturalny, gdyż zostaje przez ich organizm przyswojony w o wiele większym stopniu. Dlatego kefiry są szeroko polecane małym dzieciom. Obecne w nich kwasy organiczne zwiększają przyswajanie niektórych składników mineralnych tj. Ca, Mg. Warto zaznaczyć, iż właśnie ten produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, przez co może być stosowany jako profilaktyka osteoporozy. Przez wzgląd na obecność probiotyków i ich wpływ na modulację odpowiedzi odpornościowej, a także ograniczanie rozwoju związków o działaniu kancerogennym (nitrozoamin) są także rekomendowane w profilaktyce nowotworowej. Nie można także zapomnieć, iż bakterie obecne w kefirze, po dostaniu się do naszego układu pokarmowego (jelita grubego) produkują endogenne witaminy tj.: witaminę B1, B2, B12, PP i K.

Podsumowując, jak wynika z przedstawionych powyżej informacji kefir jest źródłem bakterii probiotycznych o udokumentowanym, korzystnym wpływie na organizm człowieka, zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu poważnych schorzeń zdrowotnych.

kefir robicoAby prawidłowo zadbać o jego profilaktyczno-leczniczy efekt, należy wybierać kefiry wysokiej jakości, z długą datą przydatności do spożycia, by mieć pewność, że zawarte w nim dobroczynne bakterie są żywe i spełniają swe funkcje w organizmie. Takimi właśnie cechami charakteryzuje się każdy kefir wyprodukowany przez firmę Robico. Działa ona na rynku polskim już od jakiegoś czasu i cieszy się coraz większą renomą i uznaniem świadomych konsumentów. Kefir firmy Robico wyróżnia się pod wieloma względami wśród innych tożsamych produktów, gdyż wyprodukowany jest metodą termostatową. Oznacza to, iż proces fermentacji każdego kefiru zachodzi osobno, w zamkniętej butelce, przez co zachowuje charakterystyczną, zwartą konsystencję. Dodatkowo jest on łatwostrawny, a poprzez proces fermentacji zawiera zwiększoną zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B w swoim składzie. Wybierając kefir, warto więc sięgnąć po produkt Robico i na własnym organizmie poczuć tę Kolosalną Różnicę.

Zobacz także