Problemy gastryczne, bo tak popularnie określamy niestrawność, stany zapalne lub dolegliwości dyslektyczne, dotykają coraz szersze grono populacji. Jak się przed mini uchronić.
Coraz częściej diagnozowane zaburzenia żołądkowo-jelitowe wymagają szerokiego spojrzenia nie tylko na ich leczenie ale także na przyczyny - złą dietę. Są produkty spożywcze, które mogą wspierać pracę układu trawiennego i takie, które ją zaburzają. Od prawidłowego funkcjonowania żołądka zależy wiele rzeczy: sprawne trawienie pokarmów, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych, a także silna bariera przed patogenami. Przyjrzyj się liście produktów, które wesprą pracę twojego przewodu pokarmowego.
- Siemię lnianie jest wprost stworzone, aby chronić śluzówkę przewodu pokarmowego. Napar ze zmielonych nasionek wyścieła wnętrze żołądka i jelit zawiesiną o kojącym, ochronnym i sprzyjającym regeneracji działaniu. Zewnętrznie napar używany jest do płukania jamy ustnej, (po oparzeniu gorącymi płynami), zaś nasiona lnu spożywane w całości pomagają przy zaparciach. To świetna profilaktyka raka jelita grubego. Siemię lniane bogate jest w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, błonnik pokarmowy, substancje śluzowe, białko roślinne oraz zawiera potas, cynk i fitoestrogeny.
- Probiotyki, to cenne bakterie, których nie może zabraknąć w naszym jelicie grubym. Bez nich obniża się poziom odporności organizmu. Warto tu wspomnieć, że w blisko 70% odporność pochodzi z jelit. Zatem, jeśli chcemy wzmocnić nasz system immunologiczny dostarczmy do przewodu pokarmowego
dawkę bakterii probiotycznych. Znajdują się one w jogurtach naturalnych, kiszonkach, a także w specjalnych suplementach diety. - Owoce i warzywa, które obfitują w błonnik pokarmowy. Najwięcej jest go w malinach, jagodach, truskawkach, marchewce, brokułach i kapustach. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit i oczyszcza je z zalegających resztek pokarmowych. Dzięki temu trawienie jest bardziej efektywne, wchłanianie substancji odżywczych sprawniejsze, a praca jelit szybsza i mniej obciążająca dla organizmu.
- Obojętne płyny, takie jak woda, zioła czy słabe napary. Nawadniają organizm i polepszają działanie wszystkich narządów, łącznie z przewodem pokarmowym. Jeśli nie wypijemy dostatecznej ilości płynów w ciągu dnia zwalnia nasze trawienie, przemiana materii i pogarsza się funkcjonowanie organów wewnętrznych. Woda to podstawowy płyn, niezbędny do życia wszystkim komórkowym w naszym ciele. Wchłaniana i wydzielana w jelicie grubym usprawnia perystaltykę, zwiększa masy kałowe i zapobiega zaparciom. W przypadku biegunek nawadnia organizm.