Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Jesienno-zimowe skarby na talerzu - włącz je do diety!

lifestyle | 24.11.2014
Jesienno-zimowe skarby na talerzu - włącz je do diety!

Schyłek jesienni to pora wciąż obfitująca w sezonowe warzywa, o cennych właściwościach. Warto się nimi zainteresować, bo być może to ostatni dzwonek na wzbogacenie diety w wartościowe składniki. W okresie zimowym organizm będzie potrzebował dodatkowej dawki witamin i składników mineralnych, aby właściwe przygotować się na chłodniejsze dni. Sprawdźcie po jakie warzywa warto sięgać późną jesienią.


Bakłażan
Bakłażan, nazywany także oberżyną to niskokaloryczne warzywo bogate w potas, wapń i magnez. Zawiera również cenne przeciwutleniacze (witaminy C i A) oraz antocyjany, którym zawdzięcza swoją piękną barwę. To fioletowe warzywo jest idealnym dodatkiem do mięsnych zapiekanek. Świetnie sprawdzi się także jako zamiennik ciecierzycy w potrawie zwanej baba ghanoush, czyli paście z bakłażana. Warto pamiętać, że przed przystąpieniem do obróbki bakłażana należy go posolić i odstawić na 30 minut, aby pozbył się goryczki.

Cukinia
Czyli kabaczek to kolejny dar jesieni. Jest jednym z 20 najczęściej uprawianych w Polsce warzyw. Cukinia jest łagodna w smaku i lekkostrawna. Zawiera cenne składniki mineralne, takie jak: potas, żelazo i magnez oraz wzbogaca nasza dietę w witaminy ( A, C, K, PP i B1) beta karoten - przeciwutleniacz. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie, możemy zatem ją jeść bez ograniczeń. Jest smacznym i niskokalorycznym warzywem. Ponadto odkwasza organizm i korzystnie wpływa na proces trawienia, dzięki czemu znalazła swoje miejsce w diecie osób cierpiących na nadkwasotę. Cukinia to idealny dodatek do mięs, ryb i leczo. Możemy ją spożywać także na surowo, blanszować grillować, przecierać do zup lub kremów. Smaczna są również jej żółte kwiaty, które ze względu na śliczną barwę cieszą się coraz większą popularnością.

Dynia
To chyba jedna z bardziej popularnych warzyw tego okresu. Wciąż dostępna w sklepach, mimo iż popularne Halloween dawno za nami. Dynia to jak większość warzyw niskokaloryczna propozycja dla wszystkich odchudzających się. W 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 28 kcal. Warto wprowadzić ją do diety gdyż jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy bogata (beta-karotenu) oraz potasu, wapnia i fosforu. Dostarcza również i witamin z grupy B. Dynia ma jedną wadę, jest dosyć mdła w smaku. Zatem jeśli zdecydujecie się przygotować z niej krem lub zapiekankę, pamiętajcie, że lubi być solidnie przyprawiona. Niekoniecznie solą. Idealnie sprawdza się imbir, chili, kminek, oregano czy rozmaryn.

Jarmuż, brokuły i kapusta
Jesień to także pora obfitująca w zielone warzywa takie jak jarmuż, brokuły czy kapusty. Produkty te są niezbędne w diecie kobiet planujących macierzyństwo lub będących w ciąży, gdyż są świetnym źródłem kwasu foliowego, zapobiegającego rozwojowi wad płodu. Ponadto dostarczają cennego błonnika pokarmowego, który reguluje prace jelit, pomaga utrzymać właściwe stężenie glukozy we krwi oraz wspiera nas w odchudzaniu. Z jarmużu możemy przygotować pożywną sałatkę ,zielony koktajl lub (od czasu do czasu) smaczne i aromatyczne chipsy. Brokuły to świetny materiał na zupę, a kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Jesień to piękna, ale kapryśna pora roku, w której narażeni jesteśmy na częstsze przeziębienia. Pogarszające się warunki atmosferyczne mogą dać się we znaki i wywołać katar lub poważniejsze dolegliwości. Nie dajmy się im. Wzbogaćmy swoją dietę w czosnek, cebulę, imbir i miód. To produkty stymulujące nasz układ odpornościowy do walki z wirusami. Codzienne włączenie ich do diety podniesie naszą odporność i zapobiegnie rozwojowi infekcji.

Zobacz także