Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Co kryje w sobie rokitnik?

odżywianie, lifestyle | 22.11.2016
Co kryje w sobie rokitnik?

Ostatnimi czasy, zarówno na świecie, jak i w Polsce, obserwuje się dynamiczny rozwój rynku artykułów spożywczych. Konsumenci stale poszukują produktów o deklarowanych korzyściach płynących z ich regularnego spożycia. Producenci dostosowując się do współczesnych trendów starają się rozszerzać asortyment o żywność prozdrowotną. W tym celu wykorzystują obfitość różnych, dostępnych surowców o doskonale znanych i od wieków wykorzystywanych właściwościach leczniczych. Jednym z nich jest rokitnik pospolity.

Historia rokitnika sięga starożytnej Grecji, gdzie jego młode pędy oraz liście stanowiły pokarm dla zwierząt, a owoce stosowane były jako lek na robaczycę u koni. Obecnie, rokitnIk uprawiany jest na skalę przemysłową głównie w Rosji, Niemczech, Chinach, Finlandii oraz Estonii. Ze względu na swój unikalny skład chemiczny, właściwości prozdrowotne, atrakcyjną barwę i oryginalny smak wykorzystywany jest w przetwórstwie spożywczym do produkcji olejów, soków oraz dżemów.

Naturalna apteka

Rokitnik w butelceOwoce rokitnika są doskonałym źródłem witaminy C, która doceniana jest przez wszystkich ze względu na wspomaganie odporności organizmu. Należy także podkreślić, że jagody rokitnika nie posiadają enzymu askorbinooksydazy, który jest odpowiedzialny za rozkład witaminy C. Dzięki temu znajdujący się w jego owocach kwas askorbinowy znacznie wolniej ulega degradacji podczas ich przetwarzania czy przechowywania. Oprócz witaminy C, owoce rokitnika są skarbnicą witamin z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminy A oraz E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych (Ca, Fe, P, K), kwasów organicznych i fitosteroli. Warto wspomnieć tu także o tym, że olej pozyskany z miąższu owoców rokitnika używany był przy leczeniu poparzeń popromiennych spowodowanych wybuchem w Czarnobylu. Na tym jednak nie kończą się jego cenne właściwości. Prócz szeregu wymienionych składników odżywczych, rokitnik jest także źródłem białka, a tym samym cennych aminokwasów egzogennych (czyli tych, które organizm nie jest w stanie sam syntetyzować i muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem). Skład owoców rokitnika różni się w zależności od ich wielkości, stopnia dojrzałości, metod przetwarzania oraz klimatu, w jakim rozwijała się ta roślina.

Prozdrowotne właściwości rokitnika

Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów, dlatego zapobieganie ich występowaniu stało się głównym celem naukowców oraz pracowników służby zdrowia. Przyczyną zapadalności na te jednostki chorobowe są długotrwałe zaniedbania żywieniowe i znikoma aktywność fizyczna. Dlatego skorygowanie jadłospisu pod kątem obecności w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych powinno być podstawą zarówno w prewencji jak i leczeniu schorzeń układu krążenia. Zdrowotne właściwości tych związków polegają na zmniejszeniu poziomu cholesterolu całkowitego, jego „złej frakcji” jednocześnie podwyższając poziom „dobrego” cholesterolu oraz na obniżeniu stężenia trójglicerydów we krwi. Prócz tego działają prozdrowotne właściwości rokitnikaprzeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie oraz odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do tzw. przeciwutleniaczy, a ich działanie polega na ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, czyli stanem zakłócenia równowagi między wolnymi rodnikami, a antyoksydantami w organizmie. Wolne rodniki natomiast odpowiadają za niszczenie naszych komórek, nasilając procesy starzeniowe skóry. Natomiast witaminy z grupy B w głównej mierze odpowiadają za prawidłową pracę naszego układu nerwowego. Dodatkowo, niektóre z nich, biorą udział w syntezie hormonów płciowych, tworzeniu czerwonych krwinek, regulacji gospodarki lipidowej, a kwas foliowy jest niezbędny do syntezy DNA. Kolejnym czynnikiem przemawiającym na korzyść rokitnika są przeprowadzone badania oceniające wpływ tej rośliny na zahamowanie procesów nowotworowych. Wyniki dotychczasowych badań naukowych dowiodły, że wyciągi z rokitnika w widoczny sposób oddziałują na zwiększenie odporności oraz na szybszą rekonwalescencję zwierząt chorych na nowotwory oraz poddanych chemioterapii. Jest to jednak dopiero początek drogi do określenia konkretnego działania rokitnika na te jednostki chorobowe, a kolejny etap prac naukowych powinny stanowić badania kliniczne.

Ze względu na nieocenione właściwości rokitnika, znalazł on szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest to roślina o wyjątkowo korzystnym składzie, dlatego też powinniśmy włączyć ją do swojej diety, jako unikalne uzupełnienie wszystkich opisanych składników odżywczych.

Tagi

Zobacz także