Wybór pomiędzy masłem i margaryną to odwieczny problemy i pytanie, które stawiają sobie zarówno lekarze i dietetycy jaki i ich pacjenci. Jeśli chcemy dokonać świadomego wyboru powinniśmy dowiedzieć się co kryje w sobie każdy z tych dwóch tłuszczów.
Dawniej margaryna była obwiniana za negatywny wpływ na nasze zdrowie. W dzisiejszych czasach produkcja margaryn miękkich uległa zmianie i większość produktów dostępnych na rynku nie jest już tak szkodliwa. Masło również swojego czasu cieszyło się złą sławą, ale babcie wielokrotnie powtarzały nam by je jeść jeśli chcemy mieć zdrowe oczy. Ile prawdy i mitów jest w tych stwierdzeniach? Warto przyjrzeć się wszystkim z bliska, aby móc podjąć najkorzystniejszą dla siebie decyzję.
Masło, margaryna i miksy
Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego i w przynajmniej 80% składa się z tłuszczu mlecznego, co sprawia, że jest to produkt dostarczający znacznej ilości złego cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowy. Masło zatem nie będzie polecane dla osób cierpiących na miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca oraz wszelkie zaburzenia gospodarki lipidowej. Wszystkie te
nieprawidłowości często towarzyszą otyłym osobom, dlatego u każdej osoby z nadmierną masą ciała i problemami zdrowotnymi na tle chorób sercowo-naczyniowych zaleca się stosowanie margaryn. Zawierają one znacznie mniej cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko epizodów sercowych. Margaryny miękkie produkowane są innymi niż kiedyś technologiami. Dzięki temu nie zawierają wcale lub jedynie niewielkie ilości szkodliwych kwasów tłuszczowych trans. Zarówno masło jak i margaryny dostarczają cennych witamin, A i D. W maśle występują one naturalnie, do margaryny są dodawane.
Wśród produktów dopuszczonych do smarowania pieczywa oprócz margaryn i masła znajdziemy również misky tych tłuszczów. Miksy do smarowania pieczywa to mieszane tłuszcze, w których część tłuszczu mlecznego zastąpiono utwardzanym olejem roślinnym. Miksy to rozwiązanie korzystne dla osób, które nie przepadają za smakiem margaryn, ale muszą ograniczać masło (spożycie cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych). Miksy łączą w sobie cenne właściwości miękkich margaryn (obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, D i E) z bardziej łagodnym smakiem.
Co wybierać?
Kaloryczność produktu nie zależy od jego rodzaju. Obecnie na rynku dostępne są margaryny o wysokiej zawartości tłuszczu (do 80%), których wartość energetyczna dorównuje wartości masła. W 100 gramach produktu o 80% zawartości tłuszczu jest ponad 700 kcal. Czyli jedna łyżka masła lub wysokotłuszczowej margaryny (70-80%) dostarcza ponad 140 kcal. Jeśli kryterium wyboru jest wartość energetyczna produktu, powinniśmy decydować się na margaryny o mniejszej zawartości tłuszczu (np. około 60%). Również ze względów zdrowotnych warto sięgać po miękkie margaryny do smarowania.
Jest również alternatywa dla osób, które nie przepadają za smakiem margaryny, a muszą lub chcą unikać masła. Pieczywo można smarować oliwą z oliwek. Ten roślinny tłuszcz ma bardzo cenne właściwości i będzie stanowił zdrowy zmiennik masła czy margaryny. Jeszcze jedną opcja jest używanie naturalnego serka. Jadnak pamiętajmy, aby nie eliminować tłuszczów roślinnych z naszej diety. Każdego dnia powinny stanowić 30-35% wartości energetycznej jadłospisu.
Wtorek, 5 sierpnia 2014 | 11:24:39 m.skalska23 8
chyba nie przekonam się jednak do margaryny za bardzo lubię masło :)
Wtorek, 5 sierpnia 2014 | 12:31:11 hela 25
ja też nie lubię margaryny, po prostu nie przełknę takiej kanapki...
Wtorek, 5 sierpnia 2014 | 14:14:13 olga 4
ja w ogóle zrezygnowałam ze smarowania chleba, zamiast tego używam bielucha :)
Wtorek, 5 sierpnia 2014 | 16:32:44 zosieńka 55
ciekawe, oliwa na chleb? jak we włoszech!
Środa, 6 sierpnia 2014 | 15:03:53 Ania 16
ja powoli rezygnują z masła, ale nie wiem czy uda mi się to całkowicie...
Wtorek, 19 sierpnia 2014 | 15:46:44 karinka 36
uwielbiam masełko czosnkowe :D nie zastąpiłabym go margaryną...