Grejpfrut to samo zdrowie. Ten tropikalny owoc jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, cennych przeciwutleniaczy: witaminy C i beta-karotenu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (wynoszącym 25). Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po niego sięgać w czasie kuracji odchudzającej?
Czemu akurat grejpfruty?
Panuje pogląd, iż pomagają skutecznie walczyć z nadwagą. Dziś potwierdzamy to przekonanie. Zostało ono udokumentowano w badaniach, wykazujących, że spożywanie połówki grejpfruta do każdego posiłku obniża masę ciała osób stosujących taka kurację znacznie bardziej niż u grupy niespożywającej tego owocu. Różnice dochodziły nawet do 6 kg. Dla wielu z nas to wystarczający dowód skuteczności tych owoców w procesie utraty zbędnych kilogramów. Jednak warto przyjrzeć się bliżej tym czerwonym, zdrowym cytrusom.
Grejpfruty to niskokaloryczne owoce. Obrany czerwony grejpfrut (o wadze 260 g) dostarcza nieco ponad 100 kcal, mniejsza wersja i inna odmiana, grejpfrut zielony wzbogaci dietę jedynie w 72 dodatkowe kilokalorie. Mało prawda? Dla porównania, popularny batonik nadziany karmelem i orzechami, ważący 50 gramów to 260 kilokalorii, w dodatku pustych. Grejpfruty oprócz niskiej wartości energetycznej charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, a do tego dzięki zawartości pektyn (rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego) obniżają stężenie glukozy we krwi, są więc owocami wskazanymi dla diabetyków.
Co jeszcze kryją w sobie grejpfruty?
- przyśpieszają metabolizm,
- ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej,
- oczyszczają organizm z toksyn,
- opóźniają proces starzenia.
Swoje cenne właściwości grejpfruty zawdzięczają białej błonce, zwanej albedo. Dlatego owoce te powinniśmy jeść w całości, łącznie z białą błonką. Wyciskanie soku pozbawia finalny produkt cennego błonnika, któremu grejpfrut zawdzięcza właściwości odchudzające.
Grejpfruty korzystnie wpływają na serce, gdyż obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy. Badania wykazały, że czerwone grejpfruty są bardzie skuteczne w stabilizowaniu poziomu lipidów od innych odmian. Mają też najwięcej silnych przeciwutleniaczy - likopenu i karotenoidów, które chronią przed nowotworami i przedłużają młodość.
Pamiętaj:
- Wybieraj owoce o intensywnej barwie i spłaszczonych końcach. W przeciwnym razie miaż będzie niesmaczny. Grejpfruty nie powinny być miękkie, zazielenione lub przebarwione.
- Przed obraniem grejpfruta wyszoruj go bardzo dokładnie szczoteczką, koniecznie pod bieżącą wodą, żeby zmyć chemiczny konserwant, którym są pokrywane.
- Nie łącz grejpfruta ani soków grejpfrutowych z lekami i suplementami. Substancje zawarte w owocach dość znacznie zmniejszają wchłanianie medykamentów.