Czy można pozwolić sobie na odrobinę słodyczy w czasie odchudzania? Czy istnieje cukier, który doda naszym potrawom smaku, a nie doda nam kilogramów? Istnieje! To stewia, coraz popularniejsza roślinka słodząca.
Stewia pochodzi z Paragwaju, gdzie znana jest od wielu lat jako naturalna substancja słodząca i lecznicza. Jest rośliną osiągającą wysokość 50 cm a 120 cm. Jej rozgałęzione pędy, w zależności od gatunku mają liście ułożone naprzeciwlegle lub skrętolegle o zróżnicowanym kształcie. Różowe kwiaty stewii skupione są w koszyczki o różnym stopniu skoncentrowania.
Rosnącą popularność stewia zawdzięcza swoim właściwościom. Przede wszystkim ma zero kalorii w przeciwieństwie do zamienników cukru jak aspartam, ksylitol czy fruktoza. Ponadto glikozydy stewiolowe (izolowany ekstrakt z rośliny) są nawet 400 razy słodsze od powszechnej sacharozy. Zaletą stewii jest również odporność na wysoką temperaturę, co czyni ją przydatną podczas pieczenia i gotowania.
Dzięki glikozydom stewia ma słodki smak - głównie za sprawą stewiozydu oraz rebaudiozydu. Różne części tej rośliny zawierają różną ilość glikozydów. Najwięcej znajduje się w liściach, następnie w kwiatach, łodygach i nasionach. Glikozydy, jak wspominaliśmy, są znacznie słodsze od cukru. Ich zaletą jest to, że nie są trawione przez ludzi, w związku z tym nie dostarczają żadnych kalorii. Stweia to roślina, która zawiera również substancje aktywne oraz mikro- i makroelementy jak potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód.
Stewia ceniona jest także za zdolność do obniżania ciśnienia, ponadto wspomaga proces gojenia się ran. Dodatkowo uważa się, że stewia ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. W przeciwieństwie do cukru nie powoduje próchnicy zębów. Jest bezpieczna dla diabetyków, gdyż nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Niektóre publikacje naukowe opisują działanie prozdrowotne stewii: antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwzapalne.
Dzięki swoim wyjątkowym właściwością stewia znajduje szerokie zastosowanie również w kuchni. Możemy jej używać w różnych formach. Na surowo, bez żadnej obróbki, suszone liście, ekstrakty w tabletkach. W sklepach możemy nabyć słodzik stewiolowy, dostępny w postaci proszku, tabletek, kryształków, płynu, saszetek. Świeże liście rośliny można dodawać bezpośrednio do herbaty lub kawy.
Stewia jest naturalnym substytutem cukru. Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków wpisał glikozydy stewiolowe (E960) na listę produktów uznanych za bezpieczne. Wiadomo, że w krajach UE używanie ich zostało dopuszczone do stosowania w 2011 roku.
Środa, 10 grudnia 2014 | 09:51:33 kasia.g 105
probowalam, polecam :)
Środa, 10 grudnia 2014 | 09:52:03 Ewa82 40
jest ok, ale trochę droga... :(
Środa, 10 grudnia 2014 | 10:01:43 olga 4
a gdzie mozna to dostac?
Środa, 10 grudnia 2014 | 10:02:38 _nisia 28
dla mnie tez trochę za drogie... :/
Środa, 10 grudnia 2014 | 11:20:50 Ewa82 40
Olga, ja kiedyś kupiłam w carrefour :)
Środa, 10 grudnia 2014 | 13:12:59 Beata 19
Wszystko fajnie niestety w smaku zupełnie nie przypomina cukru.... Ma gorzkawy, nieciekawy posmak. Już wolę dać mniejszą ilość zwykłego cukru.