Olej lniany to najbogatsze roślinne źródło alfa-linolenowego kwasu tłuszczowego należącego do rodzinny dobroczynnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Jedna łyżka tego oleju zawiera około 7 gramów kwasu alfa-linolenowego. To bardzo duża ilość cennej substancji w tak niewielkiej porcji. Uważa się, że olej lniany poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność i oczyszcza organizm.
Olej lniany pozyskuje się z nasion lnu, rośliny kwitnącej na niebiesko. Najnowsze badania naukowe dostarczyły solidnych dowodów na to, że len zawiera unikalne składniki, niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Olej lniany to jedno z lepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych wśród produktów spożywczych. Kwasy te stanowią ważny materiał budulcowy błon komórkowych tkanek, ponadto pełnią funkcję hormonów i międzykomórkowych przekaźników. Mają również właściwości lecznicze. Uważa się, że obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają chorobom serca czy miażdżycy tętnic. Wykazują działanie przeciwzapalnie i stymulujące układ odpornościowy. Ale to nie wszystko. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają przemianę materii, uszczelniają naskórek, w ten sposób przyczyniając się do lepszego nawilżenia i natłuszczenia skóry.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, przewodu pokarmowego oraz nerek i narządów rozrodczych. Ich niedobór może powodować zaburzenia czynności wielu organów oraz przyczyniać się do zwiększenia podatności na infekcje czy zmiany skórne. W przypadku niedostatecznej podaży NNKT może dojść do łuszczenie się skóry, odbarwienia jej czy nadmiernego wysuszenie. W nielicznych przypadkach niedobór NNKT może prowadzić do bezpłodności.
Cenna uwaga
W łyżce tłoczonego na zimno, nierafinowanego oleju lnianego znajdują się kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Te wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulegają procesowi utlenienia pod wpływem światła, wysokiej temperatury i powietrza. W związku z tym olej lniany zalecane jest spożywać jedynie na zimno, jako dodatek do humusu, sałatek czy innych warzyw. Ponadto olej lniany bezapelacyjnie powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych, bez dostępu światła i powietrza. Najlepiej w lodówce, nie dłużej niż 3 miesiące od otwarcia buteleczki. Warto zatem kupować małe objętości, w opakowaniach z ciemnego szkła, a także zużyć go w porę i nie marnować tego cennego oleju.