Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
2 stycznia 2018
więcej
23 listopada 2017
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Moc sezonowych produktów

lifestyle | 04.07.2014
Moc sezonowych produktów

Jeśli dbamy o swoją dietę i pragniemy, aby była bogata w witaminy i składniki mineralne nie ma prostszej drogi niż korzystanie z sezonowych produktów. Dobrodziejstwa każdej pory roku powinny być podstawą naszego codziennego menu. Sięganie po sezonowe produkty to obopólna korzyść, zarówno dla rodzimych producentów żywności jak i dla naszego zdrowia. Spożywanie warzyw i owoców dostępnych o danej porze roku to świetne rozwiązanie również dla naszego portfela.

Sezon na warzywa i owoce otwarty

Wiosną i latem wybierzmy się na pobliski targ i nakupujmy świeżych warzyw i owoców. To idealna pora na zaspokojenie „witaminowego głodu”, gdyż wtedy produkty z naszych pól i sadów (bogate w cenne składniki) są najsmaczniejsze, najzdrowsze i tanie. Jeśli pragniemy zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę opierajmy swoją dietę na smacznych sałatkach i surówkach przygotowanych ze świeżych warzyw. Wzbogaćmy ją także o owocowe desery takie jak koktajle mleczne, galaretki czy sałatki owocowe.

Wiosną postawmy na nowalijki i świeże owoce. Jest to okres pełen wspaniałych smaków i aromatów. O tej porze roku pojawiają się pierwsze marchewki, ziemniaki, kapusty, sałaty, rzodkiewki, szczypiorek, koperek, buraczki. Jest to najlepszy czas na delektowanie się pomidorami, ogórkami i rabarbarem. Na przełomie wiosny i lata przez krótki kres możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem szparagów, truskawek czy agrestu. Lato obfituje w warzywa takie jak pomidory, ogórki gruntowe, sałaty, marchewka, bakłażan, cukinia, rabarbar, szczaw, szpinak, kalafior, brokuły, kapusta, fasolka, młode ziemniaki czy bób. Owocami, które z pewnością znajdziemy na letnim targu są dojrzałe w słońcu maliny, poziomki, jeżyny, jagody, borówki, mirabelki, morele, porzeczki, wiśnie, czereśnie, jabłka i gruszki. Najedzmy się ich do syta, a resztę zawekujmy, zamroźmy lub zróbmy przetwory, które pomogą nam przywrócić zapach lata w środku zimy.

Dary jesieni

Schyłek lata i początek nowej pory roku to moment, w którym wciąż możemy cieszyć się tym, co oferują nam najgorętsze miesiące w roku. Do menu wchodzą także nowe produkty, takie jak winogrona, śliwki, topinambur, dynia, podgrzybki, prawdziwki, żurawina, pigwa, czarny bez czy rzepa. Te, coraz częściej spotykane jednak wciąż nowe i mniej znane produkty, to źródło witamin, składników mineralnych i cennych substancji, w które warto wzbogacić swoją dietę. Nie bójmy się zatem sałaki z topinamburem, przekąski w postaci czarnej rzepy, naparu z imbiru czy soku z bzu o właściwościach leczniczych. Wiele z tych produktów pomoże nam przetrwać początki zimy i okresy przeziębień, gdyż cechuje je niezwykła moc uzdrawiania.

Zimowy czas wyzwaniem dla wyobraźni

Zimą królują suszone owoce (jabłka, morele, śliwki, rodzynki, figi, daktyle, żurawina, jagody goji), kiszonki (szczególnie bogate w witaminę C ogórki i kapusta) oraz domowe weki (dżemy, powidła i marmolady). Warto zatem sięgać po produkty, które dostarczą nam innych, cennych składników. Rozkoszujmy się smakiem i słodyczą owsianki z dodatkiem suszonych owoców lub słodkiej przekąski obsypanej orzechami i migdałami. Kanapkę z twarogiem możemy ubarwić dżemem truskawkowym własnej roboty. Nic tak nie przywołuje lata jak zapach pysznych owoców zamknięty w małym słoiczku. Dżemy to także dobra alternatywa dla słodyczy. Możemy je wykorzystywać do ciast, deserów czy naleśników. Najzimniejszy okres w roku to również dobry moment, aby spróbować importowanych cytrusów czy bananów, gdyż w naszym kraju o tej porze ciężko o świeży owoc (wyjątkiem są jabłka dostępne przez cały rok).

Dzięki komponowaniu jadłospisu w oparciu o aktualnie dostępne warzywa i owoce możemy dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz cennego błonnika przez cały rok. Taka dieta pozwoli nam zachować siły i witalność oraz przetrwać do naszej ulubionej pory wyrzeczeń.

Zobacz także

Komentarze (4)

Piątek, 4 lipca 2014 | 10:20:24 Lisek 21

zgadzam sie w 100 procentach! :)


Piątek, 4 lipca 2014 | 10:32:39 asia90 25

kocham lato i owoce :)


Czwartek, 10 lipca 2014 | 09:20:05 anulka 31

ciekawy artykuł!


Czwartek, 10 lipca 2014 | 15:34:42 Gabi 49

truskawki mogłabym jeść na okrągło ;ppp