Wrapy z hummusem, grillowaną cukinią i karmelizowaną cebulką
-
Kaloryczność113.39 kcal5.67%
-
Białko3.14 g6.28%
-
Węglowod.13.74 g5.09%
-
Tłuszcze5.68 g8.11%
-
Błonnik1.55 g6.2%
-
GDA5.67 %
- Placek tortilli pszennej z dodatkiem siemienia lnianego - 126g (2 sztuki)
- Cukinia - 130g
- Hummus tradycyjny z ciecierzycy - 40g
- Awokado - 50g
- Szpinak świeży - 50g
- Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Miód pszczeli - 6g (½ łyżeczki)
- Ocet balsamiczny - 3g (½ łyżki stołowej)
- Ocet winny z czerwonego wina - 10g (łyżka stołowa)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cukinię umyj, odkrój z dwóch stron końcówki, a następnie pokrój wzdłuż na cienkie paski. Każdy plaster cukinii posmaruj oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
KROK 2: Plastry cukinii przełóż na rozgrzaną patelię grillową. Po 3 minutach obróć je na drugą stronę i grilluj jeszczcze 2 minuty.
KROK 3: W garnku zagotuj wodę. Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą i przełóż na sito. Następnie zanurz je we wrzątku na ok. 30 sekund.
KROK 4: Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnuszku o grubym dnie rozgrzej oliwę i smaż na niej cebulę przez ok. 10 minut. Następnie dopraw ją solą i pieprzem i smaż kolejne 10 minut, aż zmieni kolor. Po tym czasie wlej ocet balsamiczny i winny, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wyparowania płynu. Dodaj miód, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok. 2 minut.
KROK 5: Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, awokado obierz i pokrój w paski. Tortille podgrzej na patelni grillowej. Na ciepłych plackach rozsmaruj hummus, połóż na nim szpinak, cukinię, pomidorki, awokado i karmelizowaną cebulkę. Tortille zawiń.
Smacznego!