Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Szakszuka z pęczakiem

(2)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
178 kcal / 1 porcję (176 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    101.01 kcal
    5.05%
  • Białko
    5.58 g
    11.16%
  • Węglowod.
    13.50 g
    5%
  • Tłuszcze
    3.29 g
    4.7%
  • Błonnik
    1.34 g
    5.36%
  • GDA
    5.05 %
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 45g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Pomidory w puszce - 100g (¼ puszki)
  • Papryka czerwona - 30g (¼ sztuki)
  • Papryka żółta - 30g (¼ sztuki)
  • Cebula czerwona - 20g (¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Kmin rzymski - 1.3g (¼ łyżeczki)
  • Kolendra swieża - 10g (⅔ pęczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak. Pokrój w paski cebulę i paprykę, w cienkie plasterki czosnek i chili. Na małej patelni podsmaż pokrojone warzywa. Po 5 minutach dodaj pomidory i przyprawy, mieszaj cały czas odparowując nadmiar wody.

KROK 2. Gdy sos będzie już wystarczająco gęsty dodaj kaszę pęczak, a następnie wbij na wierzch jajko. Przykryj przykrywką i duś całość do momentu ścięcia się jaja.

KROK 3. Posyp świeżą kolendrą, grubo zmielonym pieprzem i szczypiorem.

Smacznego!