Szakszuka z pęczakiem
(2)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
178 kcal / 1 porcję (176 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność101.01 kcal5.05%
-
Białko5.58 g11.16%
-
Węglowod.13.50 g5%
-
Tłuszcze3.29 g4.7%
-
Błonnik1.34 g5.36%
-
GDA5.05 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 45g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Pomidory w puszce - 100g (¼ puszki)
- Papryka czerwona - 30g (¼ sztuki)
- Papryka żółta - 30g (¼ sztuki)
- Cebula czerwona - 20g (¼ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Kmin rzymski - 1.3g (¼ łyżeczki)
- Kolendra swieża - 10g (⅔ pęczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak. Pokrój w paski cebulę i paprykę, w cienkie plasterki czosnek i chili. Na małej patelni podsmaż pokrojone warzywa. Po 5 minutach dodaj pomidory i przyprawy, mieszaj cały czas odparowując nadmiar wody.
KROK 2. Gdy sos będzie już wystarczająco gęsty dodaj kaszę pęczak, a następnie wbij na wierzch jajko. Przykryj przykrywką i duś całość do momentu ścięcia się jaja.
KROK 3. Posyp świeżą kolendrą, grubo zmielonym pieprzem i szczypiorem.
Smacznego!