Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
161 kcal / 1 porcję (67 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    240.05 kcal
    12%
  • Białko
    5.23 g
    10.46%
  • Węglowod.
    34.14 g
    12.64%
  • Tłuszcze
    9.89 g
    14.13%
  • Błonnik
    1.83 g
    7.32%
  • GDA
    12 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka gryczana - 210g (1 ½ szklanki)
  • Cukier brązowy - 30g (6 łyżeczek)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Rabarbar - 200g
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Cukier puder - 20g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. W pierwszej misce wymieszaj mikserem more składniki z cukrem : jaja, aromat waniliowy, olej. Włącz piekarnik i ustaw temp. 180*C z góry i z dołu.

KROK 2. W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Obierz i pokrój rabarbar w kawałki grubości ok 1 cm.

KROK 3. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj dokładnie, dodaj rabarbar. Formę wysmaruj olejem.

KROK 4. Wylej powstałą masę do formy, włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz ok 45 min.

Po tym czasie, wyjmij wypiek z piekarnika, poczekaj aż ostygnie, posyp cukrem pudrem.

Smacznego!