Cukiniowe brownie z orzechami
(58)
75 minut
9 osób
łatwy
Wartości odżywcze
323 kcal / 1 porcję (120 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność269.46 kcal13.47%
-
Białko7.09 g14.18%
-
Węglowod.35.17 g13.03%
-
Tłuszcze14.11 g20.16%
-
Błonnik2.54 g10.16%
-
GDA13.47 %
Składniki
- Cukinia - 300g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 300g (20 łyżek stołowych)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Ksylitol - 150g (21 ½ łyżeczki)
- Kakao 16%, proszek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 100g (10 łyżek stołowych)
- Orzechy włoskie - 40g (10 sztuk)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Foremkę nasmaruj od wewnątrz odrobiną oleju.
KROK 2: Do miski wsyp kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przesianą przez sitko mąkę. Wymieszaj. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
KROK 3: Do drugiej miski wbij jajka i zmiskuj je z ksylitolem. Dodaj olej, ekstrakt z wanilii, posiekane orzechy i startą cukinię. Do mokrych składników powoli wsypuj suche cały czas mieszając aż do momentu całkowitego połączenia się składników.
KROK 4: Gotową masę przelej do foremki i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.
Smacznego!