Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bliny ziemniaczane

(4)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
367 kcal / 1 porcję (246 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    149.69 kcal
    7.48%
  • Białko
    3.29 g
    6.58%
  • Węglowod.
    21.99 g
    8.14%
  • Tłuszcze
    5.92 g
    8.46%
  • Błonnik
    1.33 g
    5.32%
  • GDA
    7.48 %
Składniki
  • Ziemniaki - 700g (9 ⅓ sztuki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 100g (⅔ szklanki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 31g (¼ szklanki)
  • Skrobia ziemniaczana - 13g (½ łyżki stołowej)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 36g (2 łyżki stołowe)
  • Margaryna miękka, 60% tłuszczu - 10g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Obierz ziemniaki, umyj dokładnie, zalej zimną wodą i gotuj około 25 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków; odstaw do wystudzenia.

KROK 2: W misce wymieszaj dokładnie ziemniaki z mąkami, jajkiem, margaryną i przyprawami.

KROK 3: Na blacie oprószonym mąką zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozpłaszcz placki. Na gorącym oleju smaż na średnim ogniu z obu stron około 3-4 minuty.

*Najlepiej smakują podane z cebulką i kwaśną śmietaną.

** Bliny ziemniaczane to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Zwyczajowo bliny spożywane są w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem. Współcześnie wymiar religijny nieco stracił na znaczeniu, a bliny jadane są także w innych porach roku.

Smacznego!