30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
423 kcal / 1 porcję (197 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność214.82 kcal10.74%
-
Białko11.62 g23.24%
-
Węglowod.24.72 g9.16%
-
Tłuszcze8.26 g11.8%
-
Błonnik1.45 g5.8%
-
GDA10.74 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Pieczywo tostowe pełnoziarniste - 108g (4 kromki)
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Ser Gouda, tarty - 30g (3 łyżki stołowe)
- Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną, wystudź, dokładnie odcedź. Przypraw papryką wędzoną, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj.
KROK 2. Używając zewnętrznej strony łyżki zrób w tostach zagłębienia. Przyciskaj dokładnie, aby kromki uległy w środku spłaszczeniu, dzięki temu będziesz mógł włożyć w to miejsce resztę składników. Włącz piekarnik na 160*C
KROK 3. W zrobione w poprzednim kroku zagłębienia wbij, żółtko i 1/3 białka (białka musisz trochę odjąć, ponieważ nie zmieści się w całości do tosta. Jajko obsyp przyprawioną kaszą dookoła, następnie całość posyp startym na dużym oczku serem. Zapiekaj do momentu całkowitego ścięcia jaj.
Smacznego!
Zobacz także