Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Quesadillas z mięsem mielonym i pęczakiem

(1)
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
680 kcal / 1 porcję (320 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    212.86 kcal
    10.64%
  • Białko
    12.90 g
    25.8%
  • Węglowod.
    21.04 g
    7.79%
  • Tłuszcze
    8.97 g
    12.81%
  • Błonnik
    1.43 g
    5.72%
  • GDA
    10.64 %
Składniki
  • Placek tortilli pszennej z dodatkiem siemienia lnianego - 126g (2 sztuki)
  • Mięso mielone z indyka - 200g (2 porcje)
  • Ser Gouda, tarty - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 60g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Cebula czerwona - 30g (⅓ sztuki)
  • Papryka czerwona - 30g (¼ sztuki)
  • Fasola czerwona, konserwowa - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Kukurydza, konserwowa - 30g (2 łyżki stołowe)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Przysmaż na patelni pokrojony drobno czosnek, cebulę i paprykę, po chwili dorzuć mięso. Smaż 5 min, posyp przyprawami, dodaj fasolę, kukurydzę, ugotowany pęczak, pomidory konserwowe, krojone. Duś bez przykrywki do całkowitego wyparowania wody.

KROK 2. Zetrzyj ser na dużym oczku. Posyp cienką warstwę na pierwszym placku, następnie ułóż warstwę farszu i znów sera. Całość zamknij drugim plackiem. Danie możesz umieścić na rozgrzanej, suchej patelni i zapiekać z dwóch stron do momentu roztopienia sera i zarumienienia tortilli. Możesz też włożyć do piekarnika i piec w 170 *C do momentu lekkiego zarumienienia.

Smacznego!