Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
140 kcal / 1 porcję (686 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    20.36 kcal
    1.02%
  • Białko
    1.73 g
    3.46%
  • Węglowod.
    2.89 g
    1.07%
  • Tłuszcze
    1.45 g
    2.07%
  • Błonnik
    1.58 g
    6.32%
  • GDA
    1.02 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Brukselka - 400g
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W głąbie każdej brukselki zrób nacięcie w kształcie litery 'X'.

KROK 2: Mocz brukselki przez ok. 5 minut w bardzo zimnej wodzie.

KROK 3: Włóż brukselki do gotującej się wody/wywaru warzywnego z solą i roztopionym masłem. (Należy włożyć je nacięciem do dołu, a naczynie powinno być na tyle szerokie, żeby na powierzchni wody znajdowała się tylko jedna warstwa brukselek). Woda może sięgać do połowy brukselek.

KROK 4: Zagotuj wodę, przykryj naczynie i gotuj brukselki na sporym ogniu przez ok. 5 minut.

KROK 5: Po upływie tego czasu odkryj i odcedź warzywa (brukselki będą al dente czyli delikatnie twarde).

*Opcjonalnie do ugotowanych brukselek możesz zrobić zasmażkę z bułki tartej i masła, lecz w wersji dietetycznej nie polecamy tej opcji.

Smacznego!