Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Orzechowe brownie z awokado

(31)
25 minut + czas pieczenia
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
280 kcal / 1 porcję (81 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    344.67 kcal
    17.23%
  • Białko
    5.69 g
    11.38%
  • Węglowod.
    29.34 g
    10.87%
  • Tłuszcze
    23.75 g
    33.93%
  • Błonnik
    2.39 g
    9.56%
  • GDA
    17.23 %
Składniki
  • Czekolada gorzka - 200g
  • Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Olej kokosowy - 50g
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Cukier brązowy - 120g (24 łyżeczek)
  • Awokado - 280g
  • Mleczko kokosowe - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Kawa rozpuszczalna - 10g
  • Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp obrane orzechy laskowe. Piecz przez ok. 6 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.

KROK 2: Temperaturę piekarnika skręć do 160 stopni C. Blaszkę (21x28cm) wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 3: W rondelku rozpuść olej kokosowy. Stopniowo dodawaj do niego kawałki gorzkiej czekolady, a na sam koniec wsyp łyżkę kawy rozpuszczalej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników.

KROK 4: Ostudzone orzechy zmiel na małe kawałeczki. W misce zmiksuj jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę, 2 łyżki kakao, szczyptę soli i zmielone orzechy. Miksuj do momentu całkowitego połączenia się składników.

KROK 4: Awokado obierz, pokrój i umieść w osobnej miseczce. Wlej mleczko kokosowe, a następnie zblenduj na gładką masę.

KROK 5: Zblendowane awokado dodaj do czekoladowej masy i wmieszaj je delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.

KROK 6: Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę. Piecz przez ok. 35 minut.

KROK 7: Wystudzone brownie posyp kakao.

Smacznego!