Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Tortilla z krewetkami, mango i awokado

(33)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
388 kcal / 1 porcję (422 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    92.00 kcal
    4.6%
  • Białko
    6.39 g
    12.78%
  • Węglowod.
    8.56 g
    3.17%
  • Tłuszcze
    3.70 g
    5.29%
  • Błonnik
    1.46 g
    5.84%
  • GDA
    4.6 %
Składniki
  • Krewetki tygrysie mrożone - 360g (24 sztuk)
  • Placek tortilli razowej - 180g (4 sztuki)
  • Sałata masłowa - 100g (20 liści)
  • Awokado - 280g
  • Mango - 280g (sztuka)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 200g (8 łyżek stołowych)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Wino białe, wytrawne - 100g (⅔ lampki)
  • Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Sok z cytryny - 18g (6 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz. Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i sokiem z cytryny i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełóż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Na koniec posyp je posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.

KROK 2: Przygotuj sos. Jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 3: Mango, awokado i cebulą obierz a następnie pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij.

KROK 4: Tortille lekko podgrzej na patelni. Jej wewnętrzną część posmaruj sosem, nałóż mango, awokado i cebulę i polej dodatkową porcją sosu.

Smacznego!