Tortilla z krewetkami, mango i awokado
-
Kaloryczność92.00 kcal4.6%
-
Białko6.39 g12.78%
-
Węglowod.8.56 g3.17%
-
Tłuszcze3.70 g5.29%
-
Błonnik1.46 g5.84%
-
GDA4.6 %
- Krewetki tygrysie mrożone - 360g (24 sztuk)
- Placek tortilli razowej - 180g (4 sztuki)
- Sałata masłowa - 100g (20 liści)
- Awokado - 280g
- Mango - 280g (sztuka)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 200g (8 łyżek stołowych)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Koperek siekany - 24g (3 łyżki stołowe)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Wino białe, wytrawne - 100g (⅔ lampki)
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Sok z cytryny - 18g (6 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz. Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i sokiem z cytryny i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełóż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Na koniec posyp je posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.
KROK 2: Przygotuj sos. Jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 3: Mango, awokado i cebulą obierz a następnie pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij.
KROK 4: Tortille lekko podgrzej na patelni. Jej wewnętrzną część posmaruj sosem, nałóż mango, awokado i cebulę i polej dodatkową porcją sosu.
Smacznego!