Bananowa owsianka z sosem orzechowym i nasionami chia
(20)
10 minut + czas chłodzenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
528 kcal / 1 porcję (313 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność168.73 kcal8.44%
-
Białko4.84 g9.68%
-
Węglowod.19.86 g7.36%
-
Tłuszcze8.18 g11.69%
-
Błonnik3.33 g13.32%
-
GDA8.44 %
Składniki
- Płatki owsiane górskie - 30g (3 łyżki stołowe)
- Nasiona chia - 10g (łyżka stołowa)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Banan - 120g
- Masło orzechowe - 20g (łyżka stołowa)
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Migdały - 8g (8 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Płatki owsiane wymieszaj z nasionami chia, zalej mlekiem, dokładnie wymieszej i schowaj na noc do lodówki.
KROK 2: Rano przygotuj sos orzechowy. Do małego rondelka wlej mleko, dodaj masło orzechowe i syrop klonowy. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się masła orzechowego.
KROK 3: Migdały pokrusz i upraż na suchej patelni. Banana obierz i pokrój w talarki.
KROK 4: Jeśli preferujesz ciepłe śniadania, owsiankę możesz podgrzać w garnuszku. Jak będzie gotowa, przełóż do miseczki, udekoruj bananem i migdałami oraz polej sosem.
Smacznego!