Drożdżowe placuszki z mango
-
Kaloryczność152.22 kcal7.61%
-
Białko4.71 g9.42%
-
Węglowod.19.65 g7.28%
-
Tłuszcze6.44 g9.2%
-
Błonnik1.95 g7.8%
-
GDA7.61 %
- Drożdże piekarskie, prasowane - 25g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 120g (8 łyżek stołowych)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 360g (1 ½ szklanki)
- Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mango - 280g (sztuka)
- Orzechy nerkowca - 20g
- Syrop klonowy - 30g (6 łyżeczek)
- Olej kokosowy - 25g
- Wiórki kokosowe - 12g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: 120ml (pół szklanki) mleka lekko podgrzej.
KROK 2: Do miseczki przełóż świeże drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i podgrzane mleko. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut.
KROK 3: Jajko wymieszaj z łyżeczką cukru, a kolejną porcję mleka lekko podgrzej (jedna szklanka).
KROK 4: Po upływie 20 minut wlej do przygotowanej masy jajko wymiesze z cukrem oraz ciepłe mleko. Blendując dodawaj stopniowo mąki, aż ciasto uzyska gęstą konsystencję.
KROK 5: Tak przygotowane ciasto po raz kolejny przykryj ściereczką i odłóż na ok. 40 minut.
KROK 6: Na patelni rozpuść olej kokosowy. Porcję ciasta nakładaj chochlą i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
KROK 7: Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy w celu odsączenia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż je na talerz, polej syropem klonowym, udekoruj pokrojonym mango, pokruszonymi orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.
*Możesz użyć dowolnych świeżych owoców i orzechów.
Smacznego!