Pęczotto z pomidorami i cebulką
(3)
25 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
276 kcal / 1 porcję (386 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność71.44 kcal3.57%
-
Białko1.51 g3.02%
-
Węglowod.10.94 g4.05%
-
Tłuszcze2.94 g4.2%
-
Błonnik1.24 g4.96%
-
GDA3.57 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 90g
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Woda - 360g (1 ½ szklanki)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zostaw do ostudzenia
KROK 2: Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż cebulę i pomidorki. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i całość dokładnie wymieszaj. Smaż kilka minut.
KROK 3: Gotowe danie przełóż na talerz, posyp szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!