Bananowe placuszki z chia i syropem klonowym
(2)
25 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
505 kcal / 1 porcję (301 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność167.57 kcal8.38%
-
Białko5.11 g10.22%
-
Węglowod.26.77 g9.91%
-
Tłuszcze4.41 g6.3%
-
Błonnik2.30 g9.2%
-
GDA8.38 %
Składniki
- Mąka jaglana - 70g (½ szklanki)
- Mąka gryczana - 70g (½ szklanki)
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 60g (½ szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)
- Nasiona chia - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Banan - 240g
- Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W małej misce wymieszaj masło, mleko, miód, jogurt i jajko. Dodaj też nasiona chia. Odstaw na kilka minut do napęcznienia. Banany rozgnieć na gładką masę, zostawiając kilka plasterków do dekoracji.
KROK 2: W drugiej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
KROK 3: Suche składniki powoli połącz z mokrymi, delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą, niż ciasto na naleśniki.
KROK 4: Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wykładaj porcję ciasta i podsmażaj kilka minut z obu stron.
KROK 5: Placki układaj na talerzu, wyłóż plasterkami banana i polej syropem.
Smacznego!