Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Dorsz z rusztu

(6)
15 minut + czas marynowania
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
459 kcal / 1 porcję (397 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    115.64 kcal
    5.78%
  • Białko
    14.82 g
    29.64%
  • Węglowod.
    2.02 g
    0.75%
  • Tłuszcze
    5.55 g
    7.93%
  • Błonnik
    0.86 g
    3.44%
  • GDA
    5.78 %
Składniki
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 700g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 10g (20 szczypt)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Rozmaryn suszony - 12g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dorsza opłucz i osusz, skórę ponacinaj nożem. Oprósz lekko solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie wysmaruj marynatą, czyli: oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem, do środka ryby włóż rozmaryn suszony lub świeży, ząbek czosnku w całości. Wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej jeśli masz czas. Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki na pół godziny przed grillowaniem.

KROK 2: Rybę wyjmij z marynaty i ułóż na kratce grilla, uprzednio posmaruj ją olejem. Grilluj rybę przez około 8 - 10 minut z każdej strony, aż ryba będzie upieczona w środku, a skórka się zarumieni.

*Rybę podawaj podzieloną na kawałki i rozłożoną w ten sposób na talerzach. Przed samym podaniem polej ją oliwą z oliwek

Smacznego!