Gryczany mug cake z truskawkami
(5)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (252 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność158.00 kcal7.9%
-
Białko5.97 g11.94%
-
Węglowod.27.42 g10.16%
-
Tłuszcze2.66 g3.8%
-
Błonnik4.31 g17.24%
-
GDA7.9 %
Składniki
- Otręby owsiane - 28g (4 łyżki stołowe)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 30g (2 łyżki stołowe)
- Mąka gryczana - 30g (¼ szklanki)
- Siemię lniane - 5g (½ łyżki stołowej)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Cynamon mielony - 1g (¼ łyżeczki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 60g (¼ szklanki)
- Truskawki - 75g (½ szklanki)
- Sok jabłkowy - 20g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W misce wymieszaj razem otręby owsiane, obie mąki, mielone siemie lniane, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodaj mleko, sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dorzuć pokrojone truskawki i ponownie wymieszaj.
KROK 2: Kubek lekko natłuść masłem lub olejem. Przygotowaną masę wlej do kubka i wstaw do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewaj ok. 1,5 minuty. Podawaj ostudzone.
Smacznego!