Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Gryczany mug cake z truskawkami

(5)
10 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (252 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    158.00 kcal
    7.9%
  • Białko
    5.97 g
    11.94%
  • Węglowod.
    27.42 g
    10.16%
  • Tłuszcze
    2.66 g
    3.8%
  • Błonnik
    4.31 g
    17.24%
  • GDA
    7.9 %
Składniki
  • Otręby owsiane - 28g (4 łyżki stołowe)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 30g (2 łyżki stołowe)
  • Mąka gryczana - 30g (¼ szklanki)
  • Siemię lniane - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Cynamon mielony - 1g (¼ łyżeczki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 60g (¼ szklanki)
  • Truskawki - 75g (½ szklanki)
  • Sok jabłkowy - 20g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W misce wymieszaj razem otręby owsiane, obie mąki, mielone siemie lniane, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodaj mleko, sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dorzuć pokrojone truskawki i ponownie wymieszaj.

KROK 2: Kubek lekko natłuść masłem lub olejem. Przygotowaną masę wlej do kubka i wstaw do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewaj ok. 1,5 minuty. Podawaj ostudzone.

Smacznego!