-
Kaloryczność99.98 kcal5%
-
Białko5.04 g10.08%
-
Węglowod.14.83 g5.49%
-
Tłuszcze2.88 g4.11%
-
Błonnik1.89 g7.56%
-
GDA5 %
- Burak - 500g (5 sztuk)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Quinoa - komosa ryżowa - 270g (1 ½ szklanki)
- Cebula - 160g (2 sztuki)
- Sok z buraka - 300g
- Wywar warzywny - 240g (szklanka)
- Serek wiejski - 300g (15 łyżek stołowych)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
- Chrzan tarty - 16g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
KROK 2: Buraki obierz ze skórki i pokrój w dość drobną kostkę. Wymieszaj je z tymiankiem, miodem, oliwą i solą. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz przez koło 20 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz przez kolejne 20 minut.
KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj.
KROK 4: W rondelku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojoną cebule. Następnie dodaj przepłukaną na sicie komosę ryżową i mieszając z cebulą podpraż ją kolejną minutę. Po tym czasie dodaj sok z buraka i bulion warzywny. Zmniejsz ogień, przykryj przykrywką i gotuj przez około 25 minut lub do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn.
KROK 5: Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i delikatnie wmieszaj w całość serek wiejski wraz z posiekaną natką pietruszki. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem.
KROK 6: W małej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt grecki i zetrzyj na tarce o małych oczkach świeży chrzan. (możesz też dodać gotowego ze słoika). Dopraw solą i pieprzem.
KROK 7: Przed podaniem wyłóż komosę do miseczki, następnie dodaj buraki. Całość polej sosem chrzanowym.
Smacznego!