Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Pieczone jabłka z pistacjami i migdałami

(31)
35 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
193 kcal / 1 porcję (174 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    110.90 kcal
    5.55%
  • Białko
    1.94 g
    3.88%
  • Węglowod.
    15.31 g
    5.67%
  • Tłuszcze
    5.83 g
    8.33%
  • Błonnik
    2.73 g
    10.92%
  • GDA
    5.55 %
Składniki
  • Jabłko - 900g
  • Orzechy pistacjowe - 30g
  • Migdały - 50g (50 sztuk)
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

KROK 2: Pistacje obierz, a następnie posiekaj je wraz z migdałami.

KROK 3: Odkrój 1/3 górnej części jabłek i wytnij gniazda nasienne.

KROK 3: W rondelku rozpuść masło, dodaj miód, posiekane pistacje i migdały, ziarenka wanilii oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Tak przygotowaną masę przełóż do jabłek, nastepnie przykryj je wcześniej ściętą górą i ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut.

Smacznego!