-
Kaloryczność176.08 kcal8.8%
-
Białko7.43 g14.86%
-
Węglowod.15.80 g5.85%
-
Tłuszcze10.33 g14.76%
-
Błonnik2.55 g10.2%
-
GDA8.8 %
- Burak - 400g (4 sztuki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Płatki owsiane górskie - 130g (13 łyżek stołowych)
- Ser kozi pleśniowy - 120g (12 plastrów)
- Słonecznik, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Mięta świeża - 20g (4 gałązki)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
KROK 2: Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
KROK 3: Na rozgrzanej suchej patelni podpraż nasiona słonecznika do momentu uzyskania złotego koloru.
KROK 4: Ser kozi i cebulę pokrój w drobną kostkę, liście świeżej mięty posiekaj. Wszystko przełóż do miski z tartymi burakami i prażonymi nasionami słonecznika.
KROK 5: Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Część uzyskanej mąki przesyp do osobnego talerza.
KROK 6: Do tak przygotowanych składników wbij jajka, dodaj otrzymaną mąkę, oliwę z oliwek, dopraw swieżo mielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Masę dokładnie wymieszaj ręką.
KROK 7: Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je w zmielonych płatkach owsianych, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kotlety piecz przez ok. 40 minut.
Smacznego!