Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sałatka z komosą ryżową i krewetkami

(1)
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
321 kcal / 1 porcję (310 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    103.82 kcal
    5.19%
  • Białko
    6.99 g
    13.98%
  • Węglowod.
    10.51 g
    3.89%
  • Tłuszcze
    3.70 g
    5.29%
  • Błonnik
    1.81 g
    7.24%
  • GDA
    5.19 %
Składniki
  • Krewetki tygrysie mrożone - 200g (13 ⅓ sztuki)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Wytrawne białe wino - 50g (⅓ lampki)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Sól biała - 1.5g (3 szczypty)
  • Marchew - 100g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Ogórek gruntowy - 140g (4 sztuki)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Sok z limonki - 15g (5 łyżeczek)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sos sojowy - 10g (2 łyżeczki)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj krewetki. Mrożone krewetki włóż do miski, zalej letnią wodą i zostaw do rozmrożenia. Następnie natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Opłucz i dokładnie je osusz.

KROK 2: Na patelni, na maśle podsmaż czosnek, włóż krewetki i smaż ok. minutę. Następnie zalej winem i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień do średniego, krewetki przełoż na drugą stronę i smaż koleją minutę. Dorzuć posiekaną pietruszkę i resztę masła i odstaw z ognia.

KROK 3: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zostaw do przestudzenia. Z soku z limonki, sosu sojowego, oleju, cukru i pieprzu przygotuj dressing. Obtocz w nich usmażone krewetki.

KROK 4: Do miski wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka i marchew oraz posiekaną cebulę. Dorzuć ugotowaną kaszę i krewetki. Wymieszaj całość, na koniec posyp świeżo posiekaną pietruszką.


Smacznego!