Leczo z ciecierzycą i pieczonymi batatami
-
Kaloryczność71.50 kcal3.58%
-
Białko2.32 g4.64%
-
Węglowod.10.49 g3.89%
-
Tłuszcze2.66 g3.8%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA3.58 %
- Ciecierzyca z puszki - 340g (2 szklanki)
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Cebula czerwona - 105g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Papryka żółta - 120g (sztuka)
- Cukinia - 250g
- Szpinak świeży - 100g
- Przecier pomidorowy - 480g (2 szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Papryka słodka, wędzona - 3g (1 ½ szczypty)
- Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
KROK 2: Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wysyp pokrojone bataty, oprósz je solą, pieprzem i rozmarynem i piecz przez 20 minut.
KROK 3: W między czasie cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki i cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę.
KROK 4: Na rogrzany w garnku o grubym dnie olej przełóż pokrojoną cebulę i czosnek i smaż do momentu ich zeszklenia.
KROK 5: Do garnka dodaj papryki i cukinię i smaż do momentu wyparowania całej wody.
KROK 6: Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj umyty szpinak i duś wszystko przez ok. 5 minut.
KROK 7: Ciecierzycę dokładnie opłucz z zalewy i dodaj ją do warzyw wraz z upieczonymi batatami.
KROK 8: Tak przygotowaną potrawę dopraw pieprzem, oregano, bazylią, ostrą i wędzoną papryką. Całość dokładnie wymieszaj.
*Podawaj z ulubioną kaszą bądź ryżem, posypane natką pietruszki.
Smacznego!